Відповідь на це питання здається парадоксальною. Існує лише одна така сіль – кухонна, тобто хлористий натрій (NaCl). Всі інші численні солі чистого солоного смаку не мають.
Розрізняють чотири основні смаки: солодкий, кислий, гіркий і солоний. Змішуючи речовини, що мають простий смак, дістають мішаний смак: гірк-солоний, кислувато-солодкий і т.п.
Солодкий смак мають цукор, глюкоза, фруктоза. На смак вони не відрізняються одне від одного. Кислий смак мають кислоти: сульфатна, хлоридна, нітратна, оцтова. Однаково гіркий смак мають різні алкалоїди: хінін, морфін, стрихнін. Але чисто солоний смак має тільки кухонна сіль. Смак усіх інших солей гіркий, кислий і мішаний.
|